Kylä vuoren kupeessa

Kylä vuoren kupeessa

Maanantai, Toukokuu 13, 2024

Bargemon

Vuoria on kaikkialla, kylät ovat pääasiassa rakennettu vuoren kupeeseen. Bargemon, pieni vuoristokylä on ollut meidän kiintopiste, josta olemme lähteneet tutustumaan ranskalaisiin, heidän tapoihinsa ja kulttuuriin.  

Vuoret muodostavat pitkiä jonoja ja antavat hyvän alustan viinin viljelylle, viinitarhoja näkee laajoina alueina ja mitä upeimmat rakennukset ovat niiden kulmakivi. Aikaisemmin näimme usein lampaita, jotka siivosivat viiniköynnösten välejä. Olemme ajatelleet, että viiniköynnökset ovat lampaiden mielestä pahanmakuisia, koska ne säästyvät, vain köynnösten välit ja aluset tulevat putipuhtaiksi ja tasaisiksi.

Kun aurinko nousee vuoren takaa, se antaa eri värisävyjä vuoren rinteeseen. Tällä hetkelläkin se on valinnut kohteet vuoren rinteellä, mihin se antaa valoa.  On aamuja, jolloin raskaat pilviverhot peittävät vuoret lähes alas asti ja uumoilemme, että tulee sadepäivä, yhtäkkiä aurinko arasti ensin vähän heijastelee ja kohta se valaisee koko kylän laaksoja myöten. 

Ranskalainen pieni kylä poikkeaa monella tapaa suomalaisesta pienestä kylästä. Täällä kaikissa pienissä kylissä on kauppa, posti, leipomo "boulangerie", apteekki, kampaaja, viinikauppa, joka voi olla kaupan yhteydessä ja tupakkakauppa.  Pieniä ravintoloita ja baareja on myös, ne kuuluvat pienien kylien valikoimiin. Keramiikkapajat, taide-  ja sen olomuodot kuuluvat lähes jokaiseen kylään jossakin muodossa.  

Kapeat, mutkaiset tiet vuoren kupeessa ovat haaste sinänsä. Aluksi vähän pelotti ajella tietä, jonka toisella puolella oli kallio ja toisella puolella olematon kaide, kaiteen takana oli jyrkkä putous. Mutta kaikkeen tottuu, nyt nämä huolet ovat takanapäin ja ajellaan tottuneesti niin kuin paikallisetkin. 

Kauniit, lempeän lämpimät illat ovat hetkiä, joista ei voi olla nauttimatta. Tuulen henkäys tuo helpotuksen  kuuman päivän päätteeksi. Katson jälleen vuoren rinteellä leikkivää aurinkoa ennen kuin se laskee ja sammakot aloittavat ilta konsertin. Aasien kevätsoitto on alkanut: ensin tulee pitkä partituuri, sen jälkeen muutama lyhyt "laulun tavu" ja sitten loppu fanfaari. Pidän aaseista erityisesti. 

Ei viestejä
Etsi